Sök i den här bloggen

Nu passar det sig inte längre att fritt porträttera religiösa figurer

30 april 2010

I DN rapporteras att den brittiske och svarte skådespelaren Idris Elba ska spela nordisk asagud i en ny marvelfilm.

Sverigedemokrater och andra rasister skriker att detta är minsann att skända skandinavisk kultur.

Något motsägelsefull reaktion eftersom samma rasister anser att det är en självklarhet att man ska få rita karikatyrer på profeten Mohammed då det hör till skandinavisk/svensk kultur att fritt driva med religion som man vill.

5 kommentarer:

Engel sa...

Men snälla. Det handlar om en seriefigur. Det är tragiskt att blanda in hudfärg i det hela.

Hudfärg är i det här fallet inte det väsentliga utan man väljer att fokusera på rasism och annat löjeväckande för att få uppmärksamhet. För egen del är det tragiskt att man förstör min seriefigur genom att inte göra den som serien. Det är nog det det handlar om snarare än porträttering av gudar osv. Har du läst serien Thor så kan du knappast se det som att det handlar om den fornnordiska läran...

Det är som att göra Stålmannen svart, vilket i och för sig skulle vara väldigt underhållande. Men ack så fel....

30 april 2010 17:32
Anonym sa...

Vilken generalisering titta dig i spegeln. Det handlar väl bara lite om kultur, det är ju faktiskt ytterst löjligt att framställa Thor som svart.. Det blir nog liv i luckan också om vi skulle göra flertalet afrikanska profeter till vita. Haili selassie som blåögd blond kanske?, eller varför inte Muslimernas Muahmmed? Som du så gärna vill diskutera.

30 april 2010 17:32
Anonym sa...

Gör en svart stålmannen och jag kommer bojkotta filmen. Inte för att han är av annan etnisk härkomst än mig, stålmannen är för övrigt från Krypton, det är inte etnicitet som är viktigt i det här fallet. Det handlar snarare om att hålla sig lite mer trogen originalet...

Jag tror dock inte du kan förstå det som upprör en värld av serienördar...

30 april 2010 17:37
Josephus sa...

Anonym, Engel och Anonym:

Jag har inga som helst problem att förstå era invändningar och att ni vill att man håller sig nära originalserien samt att kanske en del av känslan för filmen försvinner om man inte känner igen figurerna och så.


Vad jag vänder mig emot är när sverigedemokrater och andra rasister anser att detta är att skända skandinavisk kultur och pga den orsaken inte OK med svart skådespelare. Samma rasister tycker dock att det är helt OK att framställa muslimernas Profet på ett osant sätt och t.o.m. förlöjiga honom. Det visar vilka hycklare de är.

1 maj 2010 08:38
Anonym sa...

En saga om en saga, det är upp till berättaren att fritt välja hur den ska berättas. Det är bara förvirrade människor som tar sådan här på allvar. Ska bli intressant och se om filmen blir bra. I övrigt har Shia-muslimer avbildad profeten Muhammed ett bra tag utan att det blivit ramaskri för det. Hela den affären är bara trams.

1 maj 2010 11:58

Skicka en kommentar