Sök i den här bloggen

Heliga kor som inte var så heliga

10 april 2010Nu kan vi läsa att en mediekonsult i Danmark, anställd av regeringspartiet Venstre, fått sparken från sin tjänst eftersom hon, som det heter i rapporteringen, gått över gränsen när hon på sin Facebook-sida skrev av sig dagens små förtretligheter. Journalisten Ditte Okman beskrev kolleger, politiker och anställda i folketinget men också påven och drottning Margrethe i minst sagt hårda ordalag:
Påven är ett svin, drottningens uttalanden är lika hjärndöda som en dokusåpastjärnas, en namngiven folketingspolitiker är maktgalen.
Tilltaget rörde upp en mindre storm, folk från alla läger förenades i sina fördömanden av kommentarerna som ansågs vara olämpliga och stötande. Ditte Okmans kommentarer fick Venstres partiordförande tillika statsminister Lars Lökke Rasmussen att gå i taket, han menade att kommentarerna passerat gränsen för det acceptabla och var högst olämpliga. Att just danskar är beredda att kringgärda yttrandefriheten och låta rätten att få uttrycka sin mening passera genom hovsamhetens filter förvånar betänkligt. I karikatyrskandalen satt det danska etablissemanget på käpphästar och red omkull samtliga invändningar som manade till måttfullhet, i en absurd tro att de försvarade hotade värden.

Återigen får vi bekräftat att yttrandefrihetens okränkbarhet bara tycks gälla när den riktas mot vissa utpekade sociala grupper. När rätten att få uttrycka sin mening används för att markera mot religiösa grupper i allmänhet och muslimer i synnerhet tycks etablissemangets åsiktsmaskiner i ett ögonblick förvandlas till upplysningsfilosofer. Om nu bara västliga medier och politiker tillämnat denna princip urskiljningslöst, utan att den omformuleras och anpassas till olika sammanhang och gäller i skiftande utsträckning för olika sociala grupper hade åsiktsetablissemanget i alla fall framstått som trovärdigt på denna punkt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Det är hyckleriet som svider mest. Det går bra att håna och förlöjliga sådant som de själva inte bryr sig om och respekterar, men så fort de kan relatera till det som kränks och förtalas blir de upprörda och avskedar folk till höger och vänster.

10 april 2010 09:44
Josephus clipeatusum sa...

Ja man undrar ibland hur skev en bild kan bli; danska och svenska "konstnärer" och tidningar känner sig som modiga frihetskämpar eftersom de vågar gå på och förlöjliga en svag och liten minoritet i sitt eget land. Det är riktiga "vikingar" det...

Det blir jämförelsevis även intressant framöver att se vilka brösttoner den svenska eliten och media vågar ta sig mot t.ex. Kina, efter det lilla övertagandet av Volvo.

10 april 2010 20:26

Skicka en kommentar