Experimentet utfördes så att Nyström tog friska, unga, studenter som fick dricka några glas vin om dagen under en tre månadersperiod, varefter deras kolestorol och andra värden mättes. Kontrollgruppen skulle inte dricka vin. Gruppen som drack vin visade förbättrade värden vad gäller kolestorol, medan en del andra resultat gav ett frågetecken hur de påverkade hälsan, t.ex. att blodådrorna krympte av alkoholkonsumtion.
Trots att försöket redan efter 3 månader visade ökad förfettning av levern tyckte Nyström och hans polare att det ändå bara var måttligt och att en person minsann t.o.m. fått mindre fett. Vad händer om man dricker alkohol/vin i 3 år eller 30 år? Hur ser levern ut då?
På frågan om Nyström hade fått samma resultat med starksprit svarade han ja, det var inte vinet utan alkoholen som var det nyttiga.
Hela experimentet får en att allvarligt börja fundera på hur man kan bevisa vad man vill genom vetenskapliga metoder.
Det är t.ex. känt att vindruvor innehåller höga halter av antioxidanter, hur kunder Nyström vara säker på att det var just alkoholen som var det nyttiga i så fall?Varför valde han inte att ta en mängd alkohol i vatten, öl, eller sprit i experimentet? Kanske några av personerna i experimentet kunde dricka sprit eller öl och några vin? Åtminstone kunde väl kontrollgruppen fått dricka alkoholfritt vin för att utesluta att det inte är några andra ämnen i vinet som är hälsobringande.
Varför använde han inte försökspersoner över ett större ålderssegment, eller kan man dra slutsatsen att alkohol är nyttigt för alla, även om man endast prövat på unga friska?
För en muslim är egentligen dessa vetenskapliga rön - om att alkohol kan ha en viss hälsobringande effekt - inte något som strider mot Islams syn på alkohol. I Koranen kan man läsa följande.
"DE FRÅGAR dig om rusdrycker och spel om pengar. Säg: "Det ligger svår synd i bådadera men [också] något som kan vara människan till nytta. Det onda de medför är dock större än den nytta de kan ge." (Koranen 2:219)
Vad som känns olustigt med Nyströms forskning är hur man utifrån vetenskapliga metoder kan välja vad man vill få fram för resultat.