Sök i den här bloggen

Uppdrag pinsam granskning - imamernas råd

18 maj 2012

SVT sände den 17 maj 2012 dokumentären "imamernas råd". Samtidigt passade nyheterna på att pumpa ut att Sveriges tio största moskéer bröt mot svenska lagar eftersom de inte uppmanade en av två kvinnor - med dold kamera - att polisanmäla sin man som misshandlade henne och som hade gift sig med ytterligare en kvinna.

Janne Josefsson visade sedan upp den ihopklippta intervjun för Stockholmsmoskéns vice ordförande, som minst sagt fick en pinsam bit glödande kol i handen eftersom han precis förklarat att moskéns policy är att man ska följa svenska lagar.

Jag ska vara ärlig: Först kände jag avsky och blev väldigt illa berörd, och tyckte det kändes bra att någon tog tag i detta och ville särskåda vad moskéerna verkligen håller på med. Men efter att jag funderat efter vad jag verkligen bevittnat började jag känna mig lite lurad, ungefär som när man precis gjort ett kap i en affär men efter någon dag inser att man blivit lurad och att det berodde på hur affären annonserat.

Problemet är hur materialet - de dolda intervjuerna - bearbetats. Själv reagerade jag på att kvinnan - t.o.m. i klippet som visades - förklarade att hon ville hålla ihop sin familj. Ett flertal av imamerna förklarade att då var det ingen idé att polisanmäla, eftersom det självklart inte håller ihop familjen. Flera av imamerna poängterade också rätteligen att undera vissa omständigheter tillåter Islam - teologiskt - en man att gifta sig med flera kvinnor, det är inte förbjudet - men att det ställs det höga krav på mannen. En annan sak är att svensk lag tillåter polygami så länge det inte sker genom giftermål. Under en av intervjuerna kunde man höra en av imamerna säga att "du måste acceptera", en annan imam sa att du kan inte tvinga honom att skilja sig från den andra kvinnan.

Frågan är varför dessa uttalanden egentligen är så kontroversiella, att en kvinna inte kan kräva att hennes man skiljer sig från en ny kvinna som han träffat. Det kan ju inte svenska kvinnor heller göra. Det finns ingen domstol i Sverige eller hela Europa för den delen som kan tvinga en man att leva kvar med en kvinna och skilja sig från den nya han träffat. Däremot kan ju kvinnan - vars man träffat en ny - lämna mannen och själv begära skilsmässa. Hon är ju faktiskt inte tvungen att stanna med mannen, inte heller enligt Islam.

Den riktigt pinsamma situationen uppstod dock när Stockholmsmoskéns representant ställdes inför Janne Josefssons inspelade och hopklippta intervju med Stockolmsmoskéns imam, efter att ha försäkrat att Moskéns policy säkerställer demokrati och jämlikhet. Moskéns företrädare hade dessförinnan frågat imamen vad han sagt och imamen hade nekat till att ha sagt till kvinnan att stanna kvar med sin misshandlade man eller att acceptera att han var gift med två kvinnor. Ljög han?

Tyvärr är det svårt att veta, just eftersom intervjun helt uppenbart är klippt. Mer trovärdigt hade det varit om SVT spelat upp hela intervjun utan att klippa.

Att intervjumaterialet  är vinklat kan man konstatera genom att läsa hemsidan islam.nu där abdulwadod (en av imamerna) förklarar att  uppdrag granskning visat 30 sekunder av 7 minuter och att reportaget vinklat klippen så att det skulle se ut som han påstod att hon skulle be om ursäkt för att hon blev misshandlad. Istället gällde rådet att be om ursäkt när hon bekänt att hon behandlat sin man illa. Hon hade även - som jag misstänkte - berättat att hon ville leva med sin man som hon älskade och då hade imamen svarat då är det ingen idé att polisanmäla. Abdulwadod redogör för att kvinnan självklart kan skilja sig om hon inte vill leva med en man som misshandlar henne.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver inte om att tvinga sin fru till att ha sex. Betyder det att du tycker att det är okej att göra det?

18 maj 2012 04:55
Yusuf sa...

Det finns säkert fler absurda saker i dokumentären som jag inte kommenterat. Ingen av imamerna medgav sex med våld, inte ens i uppdrag gransknings vinklade reportage.. Våld mot kvinnor är något profeten avskydde. Däremot fick vi se imamerna säga att det är fel, en synd att vägra sin make samliv. Det är inte samma sak som att tillåta våldtäkt.

18 maj 2012 23:44
Unknown sa...

Jag håller med dej, jag såg på uppdraggranskning och blev illa berörd av dess vinkling.
Om en Kvinna går till en IMAM då vill hon ha de råd som gäller inom Islam och det hon sa var ju att Jag älskar min man och vill inte lämna.
Hade hon velat lämna sin man så hade hon fått höra andra ord.
Känner mej väldigt äcklad och besviken av programmets vinkling, Tycker att det är jobbigt nog att behöva förklara för många av mina vänner vad Islam är och att vi Muslimer inte är dåliga människor på något sätt. Då jag är ensam muslim i min familj och släkt så har jag mycket att förklara och allt jag kan göra är att försöka visa skönheten och godheten i Islam.
Insallah icke muslimer kan se programmet och se sanningen och inte det programmet ville visa.
Jag är och förblir en stolt muslim

1 juni 2012 03:07
Rachid sa...

Bra skrivet Yusuf!

När profeten Mohammed -frid vare med honom - uppmanade makan att tillgodose makens sexuella behov genom att svara på hans invit, så förväntas samma sak av maken gentemot makan. Ty Allah säger:

"[2:228] .. Hustrun har, som sig bör, rättigheter [mot mannen] motsvarande [dem han har] mot henne.."

Sen används ordet معروف "ma'rof" ofta i skrifterna och det betyder "det som är rimligt" eller skäligt. Alltså sharia uppmanar inte till orimliga ting, dessutom måste man använda sitt förnuft.

Sen får man inte heller skada i islam, det råder absolut förbud att förgripa sig på människor.

Vill bara avsluta med det här anonym, du behöver inte svara, men jag önskar bara du reflekterar över det lite: tror du verkligen att ett förhållande med ett icke fungerade sexuellt umgänge har en chans att överleva??

9 juni 2012 23:14
Anonym sa...

Tyvärr måste jag som muslim säga att jag är mycket besviken över det som framkom. Alla vet att UG är ett program liksom alla andra som är efter tittar siffor, för mig är det därför inbyggt att de söker sensation! I detta fall innebär det att de visar det som anses mest anmärkningsvärda. Med det sagt vet vi alla att det finns en del sanning i det som framkommit. Istället för att slå ifrån oss obehagligheter och gå i försvar önskar jag att vi tar tillfället i akt och diskuterar hur vi kan förbättra allt oönskvärt.

Det jag tycker att vi borde ta vara på är vad det är för krav vi skall ställa på våra imamer. En debatt som kom igång men kanske inte riktigt tog fart. Utan att bli kallad feminist eller liberal vill jag påpeka att jag anser att det finns en snedvriden och dominerad tolkning som ofta tenderar att lyfta fram männens rättigheter och undertona kvinnans likvärda rättigheter inom islam. Det är högst problematiskt. Det är inget fel på Islam men de så kallade imamer har ett stort ansvar. Om imamer är opartiska samt kan sin koran och kontext finns det god möjlighet att driva en positiv utveckling för muslimer och deras anseende världen över!

19 juli 2012 11:32
Ramas sa...

Men är det inte så att misshandlade kvinnor alltid vill hålla ihop familjen????
Spelar ingen roll vad kvinnan har sagt tycker jag, det känns mer som man skuldbelägger offret.
Tänk om det här var på riktig och kvinnan hade gått hem till en man som hade haft ihjäl henne.
Det finns mycket att kritisera UG för sitt repotage, men vi muslimer kan inte hela tiden skylla på andra för våra misstag och vi måste bli mer öppnare med vår tro och tolkningar, vi kan inte låta detta skötas helt av dem "muslimska lärda" för dem är oxo människor och inga gudar....eller hur??????????

22 augusti 2012 21:54

Skicka en kommentar