Sök i den här bloggen

Höga förväntningar på Mursi

28 december 2012

Mycket har hänt i arabvärlden de senaste år åren och det ser lovande ut. Tunisiens förre diktator får se sina tidigare lyxartiklar - som lyxbilar och kostymer - bli sålda och Egyptens tidigare diktator skakar galler. Gaddafi fick ett slut han nog själv aldrig anade, efter att ha varit totalt maktfullkomlig i decennier. Det återstår diktatorer i mellanöstern, och den uslaste av dem är just nu Bashar al-asad. Jag ber till Gud att han och alla som stödjer honom snart ska störtas och stå till svars för sina illdåd.

Egypten som slutligen fått en folkvald och legitim president - Mursi - har utsatts för hård kritik i media. Han har innehaft sitt ämbete i knappt sex månader och har blivit motarbetat av diktatorn Mubaraks korrupta domare och tjänstemän som sitter kvar i många positioner - eller som denna slags maktelit brukar kallas "den djupa staten". Högsta domstolen upplöste parlamentet så att Mursi som nytillträdd president inte hade någon möjlighet att påverka politiken. SCAF - det egyptiska militära "råd" som styrde såg till att ge sig själv all makt. Av någon dunkel anledning fann inte den egyptiska högsta domstolen lämpligt att upplösa militärens råd eller de beslut militären fattat - trots att dessa inte hade något som helst legitimt demokratiskt stöd, till skillnad från Mursi.

Något som var mycket märkligt i samband med Mursis tillträde var den attack som fundamentalister genomförde mot Israel. Mursi med bakgrund i muslimska brödraskapet kunde ju beskyllas för samröre med Hamas och då skulle militären kunna rycka in och avsätta honom - en vinkel som "oppositionen" drev och den egyptiska tidningen al-dustur insinuerade. Något gick ju väldigt snett eftersom det blev de höga militärerna som drog det korta strået och både underrättelsechefen och Tantawi (militärrådets högsta ledare) fick lämna sina ämbeten.

En intressant jämförelse vore att jämföra Mursis tillträde till makten med Erdogans i Turkiet 2001. Även Erdogan beskylldes för att vilja islamisera Turkiet och skulle komma att orsaka att Turkiet flyttades tillbaka till medeltiden. Inte någon av dessa farhågor har besannats. Erdogan och AKP har lyft Turkiet från stark recession till ekonomisk framgång och de människor som vill lever västerländskt och de som vill lever muslimskt. Framgångar har även gjorts för kurderna - även om en hel del återstår i denna fråga (sekulär nationalism som än idag starkt präglar turkisk mentalitet lämnar inte mycket plats för andra kulturer). Det tog dock ett antal år innan AKP kunde lyfta Turkiet. Därför är jag beredd att ge Mursi - än så länge den enda demokratiskt valda institutionen i Egypten - "the benefit of the doubt". Han får några år på sig att visa vad han kan. Ett gott tecken är att han begränsar sin egen makt genom att i konstitutionen skriva in att en president kan sitta i högst åtta år - en mycket viktig grundlag i ett land som bara haft sekulära diktatorer som härskare åtminstone sedan 50-talet.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar